Nordic Center for Sustainable Healthcare

    C/O TEM • Södra Promenaden 51 • Malmö • Sweden • Nordics •  • +46 (0)40-606 55 80 • Contact staff

    LINK Arkitektur: new sustainable hospital project in southern Sweden

    The NCSH member Link Arkitektur has been selected for a new  hospital in Sweden with sustainability in focus. The text below is from LINK Arkitektur:

    LINK Arkitektur, Arkitema and Arkitektbolaget have been selected for the design of a new emergency hospital in Växjö. LINK's contribution includes experiences from hospital buildings in both Sweden, Norway and Denmark. The three design studios will develop the task in collaboration with Skanska.

    Photo: with permission from LINK Arkitektur and Arkitema


    From the competition jury:

    “The team has shown great responsiveness and has used the short task time to develop the proposal in a positive direction. The team has also shown a strong commitment to developing buildings with a low climate footprint and low energy consumption. Of the three proposals, this proposal shows the greatest elasticity in relation to expanding the hospital in the future. ”

    Mette Dan-Weibel, Director Healthcare at LINK Arkitektur, is pleased:

    “I am very pleased that we have been selected for the design of the emergency hospital in Växjö. The team has created a well-functioning, flexible project that meets the requirements of sustainability and cost-effectiveness as well as puts the patient at the center throughout the design”, she says.

    A hospital that respects the surroundings


    In the project, great emphasis has been placed on adapting the new building to the surrounding landscape and ensuring that the building respects the area's existing narrative. Therefore, the inspiration comes from the local building tradition, where large barns, old industrial buildings and the city's old wooden houses meet modern design.

    The location next to a river gives the experience of a promenade that invites locals into the area and helps to erase the feeling of a traditional closed hospital. There has been a focus on creating a building that is not developed at the expense of nature and biodiversity. On the contrary, attempts have been made to draw nature into the building by creating daylight and implementing windows and balconies in the design that contribute to the health and healing of the individual patient.

    A logistically efficient and patient-safe hospital


    The hospital is designed logistically efficiently. With short walking distances, a good overview for the staff and separate workflows provide an efficient and patient-safe hospital. The staff have efficient traffic routes in their daily work and intuitive wayfinding means that patients do not get lost in the hospital corridors.

    A hospital for the future


    The entire project has high ambitions for sustainability in both the short and long term. In the short term, the focus has been on reducing energy consumption and climate impact from materials. In the longer term, a robust and rational structure has been designed that can be expanded with minimal impact on the hospital's operations.

    More info:

    External news

    Contact us!

    Our office is located in Malmö, but the NCSH spans over Scandinavia, Northern Europe and beyond.
    Сontact us if you want to learn more about the NCSH:

    Nordic Center for
    Sustainable Healthcare
    C/O TEM
    Södra Promenaden 51
    211 38 Malmö
    SWEDEN

    Email:
    Phone: +46 (0)40-606 55 80

    Detailed contact information

    Contact

    Eager to know more about the Nordic Center for Sustainable Healthcare
    and what we can offer you?

    Contact us:

    Email:
    Phone: + 46 (0) 40 606 55 80
    Website: www.tem.se

    NCSH logoTEM logo

    © 2022 Nordic Center for Sustainable Healthcare
    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.